Skip to content
Home » De start van jouw onderneming

De start van jouw onderneming

Het is mooi dat je een eigen bedrijf kan gaan oprichten, maar daar komt veel bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsplan, een bezoek aan de Kamer van Koophandel en wellicht in de toekomst een mooi team opzetten en ga zo maar door. Voordat je aan het echte werk begint, wil je natuurlijk goed op de hoogte zijn van wat er allemaal geregeld moet worden en wat jij hier allemaal over moet weten.

Bedenk een product of dienst

Als je een bedrijf gaat starten moet je bedenken wat je wil gaan verkopen of wilt gaan leveren. Dit idee moet je natuurlijk wel eerst gaan testen door het op papier te zetten en te gaan presenteren bij familie en vrienden. Op deze manier krijg je feedback of daadwerkelijk een idee is dat iets kan gaan worden, of dat je terug naar de tekentafel moet. Wanneer anderen enthousiast zijn en jij er ook helemaal tevreden mee bent, kun je door naar de volgende stap.

Voor wie is het bedoeld

Als je idee staat en je weet hoe het eindproduct of dienst eruit komt te zien, ga je in kaart brengen voor wie dit product of dienst bedoelt is. Je gaat een marktonderzoek houden hoe je jouw product of dienst onder de aandacht van je doelgroep kunt brengen. Het is belangrijk dat je weet hoe je doelgroep denkt, wat hun behoeften zijn en hoe jouw product hun probleem gaat oplossen. Zo laat je zien aan mogelijke investeerders, dat je hebt nagedacht over waarom je dit bedrijf bent gestart. 

Opzetten van een bedrijfsplan

Een bedrijfsplan, of ook wel ondernemingsplan genoemd, wordt opgesteld om overzichtelijk de plannen van jouw bedrijf te hebben staan. In dit plan leg je uit wat je doelen zijn en hoe je deze gaat bereiken. Door middel van een financieel plan laat je zien hoeveel dit gaat kosten en hoeveel je ermee denkt te gaan verdienen. Door dit te onderzoeken, krijg je een idee of je idee voor het bedrijf haalbaar is of niet. 

 In dit onderzoek komen verschillende onderwerpen naar voren. Als eerst maak je een korte samenvatting van het plan dat je wil opzetten, zo is het voor iedereen meteen duidelijk om wat voor soort bedrijf het gaat worden. Een beschrijving van de ondernemer om te zien of je ook wel een echte ondernemer bent. Vervolgens omschrijf je het bedrijf en de ideeën die je hebt om het tot een succes te maken. Dan maak je duidelijk in wat voor markt het bedrijf zich bevindt, met daaropvolgend een marketingplan om je bedrijf en product/dienst onder de aandacht van de doelgroep te brengen. Hieruit komt een SWOT-analyse waarin je in kaart brengt wat jouw sterke en zwakke punten zijn, maar ook wat bedreigingen en mogelijkheden zijn. Als afsluiting maak je een financiële analyse waarin je laat zien hoeveel het je gaat kosten en wat je denkt te gaan verdienen. 

Dat is in het kort hoe je een bedrijfsplan opzet. Probeer dit zo kort en duidelijk mogelijk te maken, zodat het ook voor jou overzichtelijk en duidelijk blijft.

Vaststellen van een rechtsvorm

Wanneer je jouw bedrijf inschrijft bij de KvK, moet je een juridische vorm kiezen voor het bedrijf. Deze rechtsvorm bepaalt de aansprakelijkheid voor schulden en belastingverplichtingen. Er zijn verschillende rechtsvormen die je als eigenaar kunt kiezen voor het bedrijf. De verschillende opties zijn onderverdeeld in 2 categorieën: rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid. Het verschil zit hem in de aansprakelijkheid bij schulden. Zonder rechtspersoonlijkheid met je privévermogen aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf, en met rechtspersoonlijkheid meestal niet. 

Na deze verdeling wordt er verder gekeken naar de samenstelling van het bedrijf. Wordt het een eenmanszaak of een besloten vennootschap? De aansprakelijkheid van het bedrijf en wat voor de belasting voordelig is.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Wanneer je een bedrijf wil beginnen, moet je jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit is een wettelijke verplichting voor iedere onderneming en rechtspersoon in Nederland. De KvK helpt je op gebied van registreren en biedt informatie en adviezen die voor jouw onderneming belangrijk kunnen zijn. Bij het inschrijven bij de KvK moet je een eenmalige vergoeding betalen van €80,10. Na deze vergoeding betaald te hebben, heb je geen andere kosten meer aan de KvK. Verder zullen zij jou verder helpen met allerlei informatie.

Geef je bedrijf kleur

Naast al het diepgaande onderzoek en het in kaart brengen van je bedrijf is het ook belangrijk om het bedrijf kleur te geven. Bij een bedrijf is natuurlijk ook een unieke bedrijfsnaam en een logo nodig. Door een bedrijfsnaam te kiezen en een logo te ontwikkelen ben je als bedrijf meteen goed zichtbaar. Je wil dan zo snel mogelijk een bereik gaan opzetten. Dit kun je op verschillende manieren doen. Om online vindbaar te worden en bekendheid op te bouwen kun je denken aan het opzetten van social media kanalen of een website.