Wanneer het goed gaat met jouw bedrijf, is het misschien tijd voor een uitbreiding. Hierbij zullen verschillende zaken komen kijken, zoals: een nieuw pand, meer kosten en misschien wel het belangrijkste: personeel. Maar hoe vind je goed personeel dat ook nog bij het team past? Om tot goed personeel te komen, is het belangrijk dat je eerst zelf weet wat je zoekt. Denk aan persoonlijkheid en wat voor functie hij of zij gaat vervullen.
Mocht je nog geen personeel hebben en wel op zoek zijn naar personeel, kun je dat op verschillende manieren doen. Denk hierbij aan het online zetten van een vacature via social media. Op deze manier heb je een groot bereik, of via de website, waar de fanatieke mensen op zullen zoeken.
Open sollicitatie
Naast online kanalen te gebruiken, zijn open sollicitaties vaak ook goed om in de gaten te houden. Sollicitanten die een open sollicitatie doen, zijn vaak gemotiveerd en tonen graag initiatief, neem deze sollicitaties dan ook serieus. Mocht dit geen match worden met de omschreven werkzaamheden, is het goed om de deur altijd open te houden. Je weet immers nooit wanneer je iemand extra nodig zult hebben en voor welke werkzaamheden.
Open sollicitatie wordt vaak verward met open hiring. Tussen deze twee manieren van sollicitatie zit er een groot verschil. Bij open hiring wordt de eerste persoon die solliciteert direct aangenomen. Hij krijgt een proefperiode waarin hij beoordeeld wordt. Dit bespaart veel geld en je kunt direct aan de slag met een nieuwe collega.
Creëer sfeer op de werkvloer
Wanneer je personeel aanneemt, wil je ervoor zorgen dat er een goede sfeer ontstaat tussen het personeel. Als er een negatieve sfeer hangt, zal dit ten koste gaan van de resultaten. Het is voor zowel het bedrijf als het personeel belangrijk dat er een goede sfeer en plezier aanwezig is.
Het is makkelijker gezegd dan gedaan, want een positieve werkcultuur creëren is niet zomaar gedaan. Je moet een vertrouwde plek ontwikkelen voor de werknemers waar gepraat, geluisterd en complimenten gegeven kunnen worden. Wanneer hier ruimte voor is zullen werknemers dit sneller doen en zullen zij zich prettig voelen.
Buiten de werkuren kunnen er ook dingen geregeld worden om elkaar beter te leren kennen. Zo kun je vrijdagmiddagborrels organiseren of teamuitjes regelen om een sterke band te creëren. Dit zijn kleine dingen die door werknemers als prettig ervaren kunnen worden. Dit kan er op de werkvloer voor zorgen dat het ijs wordt gebroken en er betere banden ontstaan.
Wet- en regelgeving
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor je werknemers. Wanneer er mensen voor of bij jouw bedrijf komen werken ben je verplicht om aan bepaalde wet- en regelgevingen te voldoen. Deze regels zorgen ervoor dat alles wat met werk te maken heeft goed verloopt, denk hierbij aan privacy, Arbo-regels, een minimumloon en veiligheid en verplichtingen rondom loonheffing. Doordat er zoveel wet- en regelgevingen zijn is het belangrijk dat je hier vanaf weet voordat je personeel gaat zoeken. Dit zorgt ervoor dat je hiermee niet in de problemen kunt komen wanneer er iets fout gaat. Hieronder zijn een aantal belangrijke wet- en regelgevingen toegelicht die van pas kunnen komen.
Privacy
Wanneer je begint met personeel zoeken ben je bezig met gegevens verzamelen van mensen. Gegevens waarvan mensen liever niet hebben dat iedereen deze zomaar weet, zoals woonadres en telefoonnummer. Als baas ben je verplicht vanuit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) om alleen de nodige informatie voor de betreffende functie te verzamelen en deze niet langer dan nodig is te behouden.
Arbo-regels en veiligheid
De Arbowet verplicht de werkgever dat de werknemer altijd een veilige werkplek moet hebben om zijn werkzaamheden te kunnen verrichten. Hiervoor wordt er verplicht om een veilige werkomgeving te hebben, voldoende instructies (indien nodig) en voldoende training. Wanneer er nieuwe omstandigheden bijkomen zullen de Arbo-regels veranderen om ervoor te zorgen dat er altijd de beste en veiligste regels gelden op de werkvloer voor de werknemers.
Minimumloon
Je bent als eigenaar ook verantwoordelijk voor het salaris van je personeel. Je bent verplicht om de werknemers ten minste een minimumloon te betalen voor de gewerkte uren. Naast dat het verplicht is om een minimumloon te betalen is het ook wettelijk verplicht om een loonstrook te leveren aan de werknemers. Hierin staan jouw gegevens, de gewerkte uren, je salaris en de periode waarover deze loonstrook gemaakt is. Zo kun je altijd terugzien wat je betaald hebt gekregen en of deze uitbetaling klopt met de werkelijkheid.
Loonheffing
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de afdracht van loonheffing aan de belastingdienst. Deze afdracht bestaat uit loonbelasting, sociale premies en eventuele pensioenbijdragen. Het is altijd belangrijk dat je dit goed doorgeeft aan de belastingdienst. Wanneer je dit niet doet kun je flinke boetes verwachten en reputatieschade bij klanten en zelfs werknemers. Daarom is het van belang dat de afdracht goed en zorgvuldig gedaan wordt.
Als je goed voorbereid op zoek gaat naar nieuw personeel, zul je zonder al te veel problemen aan de slag kunnen. Daarom is het wel belangrijk dat je vooraf jezelf hier goed in verdiept, zodat je weet wat je moet doen volgens de regels en wetgevingen voor het met personeel.